Викладач

Стоянова Л.П.

Предмет

М/С в хірургії

Група

4 – А с/с        

Дата

Згідно розкладу 22 .02.2022

Тема Практика

 Методи дослідження прямої кишки та підготовка хворих до досліжень

Ендоскопія товстого кишківника (ректоскопія, ректороманоскопія, колоноскопія)

Покази

1. Покази до проведення діагностичної колоноскопії:

1) скринінгові обстеження здорової популяції з урахуванням чинників ризику;

2) шлунково-кишкова кровотеча (наявність крові у стільці або мелена, після виключення джерела у верхніх відділах ШКТ, позитивний результат аналізу калу на приховану кров, залізодефіцитна анемія невідомого походження);

3) зміна ритму дефекацій;

4) хронічний коліт (верифікація діагнозу, визначення ступеня прогресування);

5) клінічно значуща діарея невідомої етіології;

6) підозра на наявність органічного утворення на основі результату рентгенологічного дослідження кишківника.  

2. Терапевтичні покази:

1) видалення поліпів і пухлинних утворень;

2) зупинка кровотеч із судинних мальформацій, виразок та пухлин, а також кровотеч після поліпектомії;

3) видалення сторонніх тіл;

4) дилятація та/або стентування стенозів пухлинного і непухлинного походження;

5) декомпресія гострої псевдообструкції (атонія і здуття ободової кишки, які можуть виникнути у пацієнтів з тяжкими системними захворюваннями, або після оперативних втручань) і завороту кишківника (у виняткових випадках).

3. Покази до проведення контрольної колоноскопії:

1) запальні захворювання кишківника;

2) стан після поліпектомії товстого кишківника;

3) стан після лікування з приводу раку товстого кишківника;

4) генетично зумовлений підвищений ризик новоутворення товстого кишківника.

Протипокази

Специфічні протипоказання до колоноскопії: перитоніт, перфорація кишківника, гострий дивертикуліт товстої кишки, блискавичний коліт.

Ускладнення

Виникають рідко. Перфорація кишківника, найчастіше в ректосигмоїдному вигині (особливо при наявності дивертикулів) або у сліпій кишці (під час поліпектомії); кровотеча, переважно пов’язана з поліпектомією. Кровотечі, що виникають під час або одразу після втручання, можна зазвичай зупинити ендоскопічно; грізними можуть бути пізні кровотечі, які виникають навіть через кільканадцять днів після поліпектомії.

Підготовка пацієнта

1. Прийом ліків тактика, як і при езофагогастродуоденоскопії.

2. Ввечері напередодні та повторно вранці в день обстеження очисна клізма 120–150 мл фосфатів.

3. Напередодні сигмоїдоскопії і колоноскопії дієта з низьким вмістом клітковини, а також проносні засоби перорально — найчастіше макрогол (поліетиленгліколь [ПЕГ] т. зв. приготування розчином зі стандартним об’ємом (табл. 26.2-5, або, при необхідності, комбінація лимонної кислоти з оксидом магнію та пікосульфатом натрію (т. зв. препарати зі зниженим об'ємом. Пероральні проносні засоби, що містять фосфати не рекомендовані (ризик розвитку дизелектролітемії і пошкодження нирок та можливість індукції ерозій слизової оболонки кишківника, що ускладнюють адекватний ендоскопічний та гістологічний аналіз; абсолютно протипоказані у хворих із серцевою, нирковою недостатністю, цирозом печінки або електролітними розладами.

Т. Принципи підготовки до колоноскопії розчином поліетиленгліколю (ПЕГ), якщо планується провести процедуру до 14.00 год

напередодні колоноскопії

1) легкий сніданок, напр., чай, пшеничний хліб, твердий сир, яйце

2) між 13.00 і 15.00 год можна з'їсти суп (найкраще бульйон без овочів)

3) між 18.00 та 20.00 год необхідно випити 2 л розчину ПЕГ — 1 склянка на 15 хв

4) відтепер до колоноскопії їсти заборонено; можна (і навіть показано) пити  прозорі негазовані напої в необмеженій кількості

в день обстеження

Вранці необхідно випити 1 л розчину ПЕГ (1 склянка на 15 хв). Прийом препарату слід завершити за 4 години до визначеного терміну дослідження.

Примітка: щоб покращити смак проносного засобу, можна додати до нього лимонний сік та вживати засіб охолодженим. В перервах між прийомом проносного засобу можна пити негазовану воду або прозоріі фруктові соки (напр., яблучний). Можна також смоктати льодяник, цукор, мід.

Особам із масою тіла >80 кг слід випити 4 л розчину ПЕГ (3 л ввечері з 17:00 до 20:00 год та 1 л вранці).

 Якщо колоноскопія запланована після 14.00 год, увесь об'єм проносного засобу необхідно випити у день дослідження таким чином, щоб його прийом закінчити ≈4 год до початку дослідження. Дозування, підготовка і швидкість прийому проносного ЛЗ — як вказано вище. Дієтичні обмеження впродовж дня, що передує обстеженню, — як зазначено вище в пунктах 2 та 4.

4. Колоноскопія вимагає сильнішої седації з аналгезією або загальної анестезії.

5. Положення пацієнта: ректоскопія — колінно-ліктьова позиція (випрямлення сигмоподібної кишки); колоноскопія — позиція лежачи на лівому боці.

Колоноскопія – найінформативніший метод дослідження товстої кишки, який проводиться за допомогою гнучкого інструмента – колоноскопа. Отримане зображення, під час дослідження, проектується на окуляр або на екран монітора, який може записувати дослідження на цифрові носії, а також передавати зображення в режимі онлайн у будь-яку точку світу. Кожен колоноскоп обладнаний каналом для спеціальних щипців, за допомогою яких здійснюється забір тканин для подальшого гістологічного дослідження. Товщина сучасного діагностичного колоноскопа становить усього близько 1 см в діаметрі. При адекватній підготовці пацієнта до обстеження й достатній кваліфікації лікаря дослідження протікає комфортно для пацієнта, при цьому ускладнення виникають рідко.

Основні показання до колоноскопії:
  • наявність крові в калі
  • постійні запори і/або діарея
  • підозра на хворобу Крона або неспецифічний виразковий коліт (НВК)
  • підозра на пухлиноподібні утворення товстої кишки

Зауважимо, що, наприклад, у Західній Європі колоноскопія проводиться з профілактичною метою (раннє виявлення раку товстої кишки). А в Німеччині колоноскопія є обов'язковим обстеженням для населення старше 47 років.

Крім цього, колоноскопія відносно безпечний метод діагностики захворювань товстої кишки.

Підготовка пацієнта до обстеження товстої кишки

Підготовка здійснюється шляхом прийому проносних засобів і / або використання очисних клізм.

Методика підготовки до колоноскопії

Найчастіше, пацієнта готують до обстеження за допомогою осмотичних проносних, які пацієнт приймає напередодні дослідження. Однак, дане проносне не рекомендується застосовувати пацієнтам з хворобою Крона і НВК в стадії загострення. Крім того, у хворих з ознаками кишкової непрохідності осмотичні проносні можуть погіршити стан і, навіть, викликати смерть. Тому, перед дослідженням лікар, в обов'язковому порядку, повинен оглянути пацієнта й запропонувати найбільш адекватний та безпечний метод підготовки хворого до обстеження.

Ректороманоскопія – діагностичний метод, за допомогою якого лікар має можливість обстежити дистальні відділи товстої кишки (пряму і частину сигмоподібної кишки), оцінити слизову оболонку кишки, виявити пухлиноподібні утворення, геморой, а також провести забір «підозрілих» тканин для подальшого гістологічного дослідження.

Ректоскопи бувають 2-х видів: ригідний (у вигляді металевої трубки) та гнучкий.

Методика проведення дослідження

Перед обстеженням необхідно якісно підготувати кишку пацієнта (див. підготовку кишки до дослідження). З метою зменшення неприємних відчуттів лікар наносить пасту з анестетиком (при відсутності протипоказань) в ділянку анального сфінктера. Після чого, проводить пальцеве дослідження прямої кишки.

Безпосередньо ректороманоскопія проводиться в положенні лежачи на лівому боці або в позі «на четвереньках». Лікар акуратно вводить інструмент у пряму кишку й починає огляд. Така методика дозволяє обстежити 25-30 см товстої кишки. В цілому, пацієнти досить добре переносять дослідження, відчуваючи при цьому лише незначний дискомфорт. Ускладнення виникають вкрай рідко.

Підготовка пацієнта до дослідження товстої кишки

Перед проведенням ректороманоскопії пацієнтові достатньо, як правило, очистити дистальні відділи товстої кишки за допомогою клізм.

Методика підготовки до ректороманоскопії

За день до обстеження о 16:00 пацієнт припиняє прийом їжі (дозволена тільки рідина). Увечері того ж дня проводяться очисні клізми до «чистих вод». Уранці, перед дослідженням, пацієнту повторно призначають очисні клізми, так само до «чистих вод». Звертаємо увагу, що «клізмова» вода повинна повністю вийти з товстої кишки до обстеження.

Прийом їжі можна відновлювати одразу після проведення процедури.

За умови виникнення підозр на появу або загострення захворювань верхніх відділів травної системи може знадобитися проведення фіброгастроскопії (ФГС) – діагностичної процедури, яка здійснюється з використанням ендоскопа. Під час обстеження в порожнину травного тракту вводиться оптоволоконна трубка з об'єктивом на кінці та каналами для допоміжного інструментарію. На моніторі ендоскопа лікар, який виконує ФГС, бачить стан слизових стравоходу та шлунка, може провести візуальну оцінку тканин цих органів, за необхідності – виконати забір біоптату для проведення гістологічних досліджень.

Точність результатів фіброгастроскопії та відчуття пацієнта під час проведення процедури багато в чому визначаються якісними показниками використовуваного обладнання і кваліфікацією фахівця, який проводить дослідження. В ОК Центр процедури фіброгастроскопії виконуються на базі сучасного обладнання лікарями з багаторічним досвідом лікувально-діагностичної практики. Завдяки цьому пацієнтам гарантується можливість пройти обстеження в комфортних умовах та отримати точні результати.

Показання до проведення фіброгастроскопії

Інструментальна діагностика травного тракту призначається гастроентерологом для підтвердження (спростування) попереднього діагнозу, вибору найбільш ефективної лікувальної тактики. Процедура проведення ФГС призначається при виникненні таких симптомів:

  • хворобливі відчуття у верхній частині живота, які свідчать про розвиток ерозійних процесів слизової шлунка або прогресуванні запального процесу
  • печія і часта відрижка – стани, які часто супроводжують початок виразкової хвороби
  • зниження апетиту або його повна відсутність
  • постійна нудота
  • розлад ковтання
  • безпричинне зниження ваги, яке може бути показником розвитку злоякісного пухлинного процесу

Протипоказаннями до проведення гастроскопії є гіпертонічний криз, порушення згортання крові, перенесений інсульт або інфаркт, бронхіальна астма та ряд інших патологічних станів, про протікання яких слід повідомити лікаря перед призначенням процедури. Це буде сприяти прийняттю зваженого рішення й пошуку оптимальної діагностичної тактики.

Методика проведення фіброгастроскопії

Проведенню процедури передує період підготовки, в межах якого пацієнтові рекомендується переглянути режим харчування за 2-3 дні до обстеження (виключити з меню продукти, що важко засвоюються організмом), повністю відмовитися від прийому їжі за 6-8 годин до ФГС.

Підготовка до проведення ФГС

Безпосередньо перед фіброгастроскопією ротову порожнину хворого обробляють аерозольним анестетиком для зниження блювотного рефлексу і усунення хворобливих відчуттів. Між зубами поміщають загубник, після чого ендоскоп обережно вводять в ротову порожнину і просувають травним трактом. Обстеження проводиться протягом 1,5-10 хвилин, після чого здійснюється підтвердження діагнозу й обговорення тактики лікування.

БІОПСІЯ – ключовий метод діагностики складу клітин, який використовується для визначення онкологічних та неонкологічних пухлинних і запальних процесів в організмі. Це метод високої інформативності та точності. Переважно застосовується в гастроентерології та гінекології. У першому випадку дозволяє визначити запальні й пухлинні процеси в ділянці шлунка, кишківника і стравоходу, а в другому – виявити захворювання шийки та порожнини матки.

Без даної процедури не обійтися, коли інші види діагностики (УЗД, рентген або МРТ) виявляються неефективними для підтвердження діагнозу. Точність клітинного складу визначається тим, як проводиться біопсія: на аналіз беруться тканини певного органу, які потім ретельно досліджують під мікроскопом. Розрізняють п'ять видів біопсії:

  • ексцизійна – повне вилучення органу під час оперативного втручання
  • інцизійна – часткове вилучення органу під час операції для дослідження тканин у процесі хірургічного втручання
  • пункційна біопсія – забір фрагмента тканин для подальшого дослідження, виконується спеціальною порожнистою голкою
  • аспіраційна – забір біоптату з порожнини або органу, відбувається за допомогою медичного шприца (цей метод не дозволяє провести гістологічне та цитологічне дослідження)
  • ендоскопічна – тканини для діагностики висікають за допомогою ендоскопа

Для забору матеріалу використовується спеціальний гарпун або шприц з тонкою голкою. Для дослідження підходять м'язові й кісткові тканини, поверхня порожнистих органів (легенів, шлунка, матки, щитовидної залози), а також печінки, молочних залоз, шкіри. Біопсія використовується не тільки з діагностичною, але й терапевтичною метою: під час операції після взяття біоптату патологічний осередок може видалятися.

*Для кмітливих

ПІДГОТОВКА ПАЦІЄНТА ДО КОЛОНОСКОПІЇ

 

Показання:

-         хронічні захворювання товстої кишки;

-         підозра на пухлини,

-         поліпи,

-         кишкові кровотечі.

 

Протипоказання:

-         хронічні декомпенсовані вади серця;

-         тромбоз мозкових судин;

-         гострі захворювання органів черевної порожни­ни;

-         явища перитоніту.


 

Послідовність дій

Обґрунтування

Обладнання

Колоноскоп, ректальне дзеркало; стерильні: лоток, шприци з голками, пінцет, простирадло, серветки, ватні кульки; рицино­ва олія, за показанням солеві проносні препа­рати, кухоль Есмарха, газовивідна трубка, підставка-штатив, 0,1 % розчин атропіну в ампулах, 50 % розчин анальгіну, шприц міст­кістю 5 мл, 70 % розчин етилового спирту, розчин Сайдекс ОПА, стерильний вазелін, пелюшка, мило, 6 % розчин водню пероксиду, миска, гумові рукавички, губка

 

Підготовка медичної сестри до роботи

Вимити руки, надягнути стерильні рукавички

 

Забезпечення інфек­ційної безпеки

На стерильну поверхню простирадла виклас­ти: колоноскоп, стерильний матеріал, сервет­ки, ректальне дзеркало

Дотримання правил асептики

Змазати колоноскоп стерильним вазеліновим маслом

Полегшення введен­ня колоноскопа

Зібрати шприц і набрати ліки для премедикації

 

Підготовка пацієнта

Пояснити пацієнту хід процедури. Одержати згоду на її проведення. Провести психологічну підготовку пацієнта

 

Мотивація пацієнта до співпраці. Дотри­мання прав пацієнта на інформацію

Порекомендувати пацієнту протягом 3—4 днів дотримувати безшлакову дієту. Напередодні після обіду (о 15°°) дати випити 50 мл рицино­вої олії

Запобігання процесу бродіння і зменшен­ню перистальтики в травному тракті. Для кращого очищення кишок

Увечері напередодні дослідження і зранку провести очисні клізми до появи чистої води. Останню клізму зробити вранці за 2 год до проведення дослідження

Забезпечення очищення кишок

Процедуру проводити натще

 

За 30 хв до дослідження провести премедикацію 2 мл 50 % розчину анальгіну або 0,2 % розчину платифіліну і 1 мл промедолу внутрішньом'язово

Забезпечення знеболювання

Положення пацієнта лежачи на лівому боці з підведеними до живота ногами

Дослідження краще проводити після іригоскопії

Особливості будови прямої і сигмоподіб­ної кишки, забезпе­чується краще проход­ження колоноскопа

Техніка процедури

Процедуру виконує лікар, медична сестра асистує. Вимити руки, надягнути гумові рука­вички

Дотримання правил асептики

Увести стерильний колоноскоп за допомогою ректального дзеркала. Після введення його в ректосигмоїдальний відділ товстої кишки по­класти пацієнта на спину. У такому положенні лікар проводить колоноскопію

Урахування особли­востей будови кишок

Після проведення процедури витягнути коло­носкоп, допомогти пацієнту встати. Запропо­нувати пацієнту відпочити. Спостерігати за станом пацієнта

Запобігання ускладненням

Дезінфекція

Дезінфекцію колоноскопа проводять розчи­ном Сайдекс ОПА відповідно до алгоритму "Дезінфекція предметів догляду"

Забезпечення інфек­ційної безпеки

 

 

ПІДГОТОВКА ПАЦІЄНТА ДО РЕКТОРОМАНОСКОПІЇ

 

Показання: виділення з прямої кишки гною, слизу, крові; наявність болю в прямій кишці; стійкі закрепи; гістологічне дослідження.

 

Протипоказання: тяжкий загальний стан; гострі гнійні процеси у відхідниковій ділянці; рубцеві звуження прямої кишки.

 

Послідовність дій

Обґрунтування

Обладнання

Кухоль Есмарха з гумовою трубкою завдовжки 1,5 м з краном, наконечни­ком, вазелін, ректороманоскоп, гумові рукавички, 96° етиловий спирт, розчин Сайдекс ОПА, миска

 

Підготовка пацієнта

Пояснити пацієнту хід процедури. Одержати згоду на її проведення. Про­вести психологічну підготовку пацієнта

Мотивація пацієнта до спів­праці. Дотримання прав пацієнта на інформацію

За 2—3 дні до обстеження дати пацієнту послаблювальні препарати, якщо він страждає на закрепи. Щоденно призна­чають по 50 г рицинової олії

Забезпечення очищення кишок

0 1900 вечеря (чай з печивом)

Легка вечеря сприяє легко­му засвоюванню їжі

Увечері, напередодні дослідження, про­вести пацієнту 2 очисні клізми з інтер­валом 30 хв до появи чистої води

Забезпечення повного очи­щення кишок

Поставити газовивідну трубку на 1 год

Запобігання виникненню метеоризму

Уранці за 2 год до обстеження провести пацієнту очисну клізму, спорожнити кишки до появи чистої води і ввести газовивідну трубку

Повторне очищення кишок сприяє ефективному прове­денню процедур

Обстеження проводити натще

Запобігання виникненню перистальтики кишок

Перед обстеженням попросити пацієнта спорожнити сечовий міхур

Сприяє ефективному прове­денню процедури

Положення пацієнта

Перше положення — колінно-ліктьове на перев'язувальному столі, опустивши ступні за його край, а ліктями впирати­ся у стіл

Ураховується анатомічна будова прямої кишки

Друге положення — лежачи на правому боці з трохи піднятим тазом

 

Обов'язки медичної сестри:

• підготувати пацієнта;

• підготувати ректороманоскоп;

• допомагати лікарю під час процедури;

• провести дезінфекцію ректороманоскопа

 

Дезінфекція

Дезінфекцію ректороманоскопа прово­дять розчином Сайдекс ОПА відповідно до алгоритму "Дезінфекція предметів догляду"

Забезпечення інфекційної безпеки

 

Тести 

Запитання 1

Що таке ірігоскопія?  варіанти відповідей

a)      огляд в рентгеновских променях товстої кишки після її контрастування

b)      огляд всіх відділів товстої кишки за допомогою приладу

c)      огляд прямої та сигмоподібної кишки за допомогою приладу

d)     огляд ампули прямої кишки за допомогою ректального дзеркала

e)      рентгенологічне дослідження прямої кишки

Запитання 2

Що таке ректороманоскопія? варіанти відповідей

a)      огляд приямої кишки в рентгеновських променях після її контрастування

b)      огляд прямої та сигмоподібної кишки за допомогою приладу

c)      огляд всього товстого кишечника за допомогою приладу

d)     огляд ампули прямої кишки ректальним дзеркалом

e)      рентгенологічне дослідження прямої кишки

Запитання 3

Що таке колоноскопія?варіанти відповідей

a)      огляд товстої кишки після її контрастування в рентгеновських променях

b)      огляд прямої та сигмоподібної кишки за допомогою приладу

c)      огляд всіх відділів товстого кишечнику за допомогою приладу

d)     рентгенологічне дослідження кишечнику

e)      огляд задньопрохідного каналу та ампули прямої кишки ректальним дзеркалом

Запитання 4

Що таке ректоскопія? варіанти відповідей

a)      огляд в рентгеновських променях товстої кишки після її контрастування

b)      огляд задньопрохідкого каналу та ампули прямої кишки рекльним дзеркалом

c)      огляд всіх відділів товстої кишки за допомогою приладу

d)     оглдя прямої та сигмоподібної кишки за допомогою приладу

e)      рентгенологічне дослідження прямої кишки

Запитання 5

Що таке геморой? варіанти відповідей

a)      варикозне розширення вен прямої кишки

b)      защемлення вен прямої кишки

c)      випадіння прямої кишки

d)     тромбоз вен прямої кишки

e)      гостре запалення навколопрямокишкової клітковини

Запитання 6

Випадіння прямої кишки може викликати ускладнення: варіанти відповідей

a)      проноси

b)      закрепи

c)      защемлення стінки кишки

d)     кровотечі

e)      все перераховане

Запитання 7

При підготовці хворого до проктологічної операції очисну клізму ставлять: варіанти відповідей

a)      вранці за 40 хв до операції

b)      увечері напередодні операції

c)      увечері напередодні і вранці за 1 год до операції

d)     очисна клізма не ставиться

e)      вранці і увечері протягом 2-х днів і вранці за 2 год до операції

Запитання 8

Причини виникнення тріщін ануса? варіанти відповідей

a)      надмірне розтягування ануса каловими масами

b)      часті закрепи або проноси

c)      геморой

d)     коліт

e)      ускладнені пологи

Запитання 9

Що НЕ можна робити при наявності стороннього тіла прямої кишки?варіанти відповідей

a)      СЛР( серцево легенева реанімація)

b)      давати проносні

c)      катетеризацію сечового міхура

d)     інфузійну терапію

e)      знеболення

Запитання 10

До ускладнень геморою належить:варіанти відповідей

a)      тромбоз вузлів

b)      тромбофлебіт

c)      кровотеча

d)     випадіння слизової оболонки

e)      все перераховане

Запитання 11

Куприкові ходи діагностують за допомогою:варіанти відповідей

a)      фістулографії

b)      ректоскопії

c)      ректороманоскопії

d)     ірігографії

e)      колоноскопії

Запитання 12

Яку дієту призначають хворому за 3 дні до операції на прямої кишці?варіанти відповідей

a)      безклітковинну

b)      рослинну

c)      молочну

d)     голод

e)      дієта не має значення

Запитання 13

Жінка скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, миготіння "мушок" перед очима; виглядає блідою. В анамнезі: геморой. Що у хворої?  варіанти відповідей

a)      Цироз печінки

b)      Виразкова хвороба

c)      Постгеморагічна анемія

d)     Тромбоцитопенічна пурпура

e)      Гіпертонічна хвороба

Запитання 14

У пацієнта 53-х років, який знаходиться на лікуванні в проктологічному відділенні з діагнозом: геморой, після дефекації підсилились болі в ділянці ануса, на білизні з’явилася свіжа кров. Назвіть першочергові дії медичної сестри: варіанти відповідей

a)      Зробити мікроклізму з олією шипшини

b)      Викликати лікаря

c)      Зробити холодну ванночку з корою дуба

d)     Ввести тампон у пряму кишку

e)      Зробити теплу ванночку з ромашкою

Запитання 15

До проктолога в поліклініку звернувся пацієнт 72 р. зі скаргами на неприємні відчуття в ділянці прямої кишки, наявність слизу, крові в калі. Останні тижні помітив, що кал набув стрічкову форму: Про яке захворювання можна думати?  варіанти відповідей

a)      Тріщини відхідника

b)      Парапроктит

c)      Геморой

d)     Рак прямої кишки 

e)      Нориці прямої кишки 

Запитання 16

Яке із захворювань прямої кишки відноситься до передракових станів і підлягає обов’язковому диспансерному спостереженню та лікуванню. варіанти відповідей

a)      Тріщини прямої кишки 

b)      Поліп прямої кишки 

c)      Геморой 

d)     Нориці 

e)      Стріктури анального отвору

Запитання 17

До приймального відділення звернувся хворий. Об’єктивно: температура 38-39оС скарги на різкий біль в ділянці ануса. При ректальному дослідженні фельдшер виявив гіперемію, набряк, біль, ущільнення з флуктуацією. Ваш попередній діагноз? варіанти відповідей

a)      Геморой в стадії загострення 

b)      Гострий проктит

c)      Гострий парапроктит 

d)     Гострий простатит 

e)      Рак прямої кишки 

Запитання 18

До лікарні звернувся хворий 55 років, зі скаргами на порушення акту дефекації останні 6 місяців. Проноси чергуються із закрепами, незначна кровотеча. В останні дні з’явився біль в промежені. Помітно втратив вагу. Під час пальцевого дослідження виявили бугристе ущільнення, малорухоме при пальпації. Ваш попередній діагноз. варіанти відповідей

a)      Тріщина прямої кишки 

b)      Геморой

c)      Поліп прямої кишки

d)     Рак прямої кишки

e)      Конділома прямої кишки  

Запитання 19

До приймального відділення звернувся хворий 60 р. Скарги на неприємні відчуття в ділянці анусу, тенезми, закрепи, які чередуються з проносами, виділення крові та слизу при дефекації. Відмічає схуднення, слабкість. Яке дослідження необхідно виконати для встановлення діагнозу? варіанти відповідей

a)      Пальцеве дослідження

b)      Фіброгастроскопія 

c)      Лапароскопія 

d)     УЗД черевної порожнини

e)      Цистоскопія 

Запитання 20

Пацієнт 34 р, скаржиться на біль під час дефекації, виділення слизу та крові з відхідника протягом 2 тижнів. Який метод обстеження буде інформативним для з’ясування діагнозу?  варіанти відповідей

a)      Гастроскопія

b)      Рентгеноскопія

c)      УЗД 

d)     Ректоманоскопія

e)      ФГЕС 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога