Викладач

Стоянова Л.П.

Предмет

 ВМП та медицина надзвичайних ситуацій

Група

4 – В л/с        

Дата

Згідно розкладу 01.04.2021

Тема № 8 Практика

Тема: Аварії на АЕС.Хіміко-технологічні катастрофи

СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Практичне заняття №8.

Тема: Аварії на АЕС.Хіміко-технологічні катастрофи.

Актуальність: ядерні енергетичні установки та інші об` єкти економіки, у разі аварій і руйнувань на яких можуть відбутися масові радіаційні ураження людей, тварин і рослин називают радіаційно небезпечними об єктами(РНО). Радіаційна аварія-це викид радіоактивних речовин за межі ядерно-енергетичного реактора, унаслідок чого може підвищуватися радіаційна небезпека, що загрожує життю та здоров ю людей. Причини аварії на АЕС: помилки персоналу, несправність і недосконалість конструкцій, надзвичайні ситуації природного характеру. Ознаки аварії на АЕС:збільшення концентрації радіоактивних газів, ізотопів, радіонуклідів у приміщеннях АЕС, викид РР в атмосферу, збільшення концентрації радіонуклідів у воді реактора і у воді охолоджувача. При аваріях на РНО діятимить тіж самі фактори, що і при вибуху атомної бомби.

Хімічно небезпечний об`єкт (ХНО)- це об`єкт де виготовлять, використовують як сировину, зберігають чи транспортують сильнодіючі отруйні речовини, при аварії та зруйнуванні якого можуть відбутися масові ураження людей, тварин і рослин. Захист населення у надзвичайних ситуаціях-це сукупність заходів взаємопов язаних за часом, ресурсами і місцем проведення, що спрямованні на запобігання або граничне зниження втрат населення та загрози його життю та здоров ю від факторів ураження надзвичайної ситуації. Громадянин України має право на : захист життя і здоров я, особистого майна; використання засобів колективного і індивідуального захисту; інформацію про можливий ризик і заходи необхідної безпеки під час надзвичайної ситуації.

Питання для самопідготовки

1.Характеристика радіаційних аварій та зон радіактивного забруднення під час аварій на АЕС.

2.Основні шляхи та медичні наслідки їх впливу на людину. Рання фаза, середня і піздня.

3.Варіанти аварійного опромінення. Зовнішне, внутрішнє, контактне, поєднана радіаційна дія і комбінована.

4. Протирадіаційний захист населення у разі радіаційних аварії.

5.Аварії на ХНО: причини, характеристика, осередку ураження(зона разливу, ураження, зараження).

6.Вихідні данні при оцінюванні хімічної обстановки: тип отруйних речовин, час і кількість, що вилилися; метеорологічні і топографіні умови місцевості  та ступінь захищенності людей і майна.

7.Засоби захисту на ХНО: своєчасне повідомлення,протихімічний захист персоналу та населення(респіратори, протигази, укриття в сховищах, підвалах, житлових будинках)- винесення, вихід з території. Часткова санітарна обробка(дегазація).Заборона споживання їжі в осередку хімічного забруднення.

8.Класифікація сильнодіючих отруйних речовин(токсичні, високотоксичні і сильнотоксичні).

Ситуаційна задачі

№1Уражений скаржиться на неприємний смак у роті та гіркоту, оніміння слизової оболонки рота, слабкість, головокружіння, нудоту, слинотечу.При незначних фізичних навантаженнях відмічається задишка, шум у вухах.

М язова слабкість, затруднене мовлення.Шкіра і слизові оболонки рожеві.Посилене глибоке дихання, спостерігається запах гіркого мигдаля.

Визначіть і обгрунтуйте вид ОР, заходи першої медичної допомоги.

№2Уражений 4 години тому потрапив під дію газової хвилі. Скаржиться на першіння в носоглотці, стискання в грудях, запаморочення, кашель, нудоту, біль в епігастральній ділянці. Терміново одяг протигаз і був виведенний з зони хімічного зараження. Через 20 хвилин симптоми зникли, а з явилась ядуха, нестача повітря, кашель з мокротинням, головний біль, слабкість, шкірні покриви ціанотичні, диханяя прискорене з затрудненним видохом, температура 37,5 градусів за Цельсієм. Від постраждалого запах прілого сіна.Обгрунтуйте діагноз і ПМД.

№3Лікар рентгенолог 44 роки стаж роботи 12 років сумарна доза опромінення 120 Рад захворіла на 7 рік роботи. Симптоми: головний біль, безсоння, швидка втомлюванність, колючий біль в ділянці серця. Обєктивно: лабільність пульса 66-96 уд./хв., АТ-90/60 мм.рт.ст., тони серця глухі. В аналізі крові лейкоцити 3 тис./л, тромбоциттів 100.Ваш діагноз, додаткові методи дослідження, техніка безпеки під час роботи лікаря рентгенолога?

Література

1.Г.О.Черняков Медицина катастроф.Київ Здоров` я 2001 рік. Стор. 37-47;50-84.

2.Перша медична (екстренна) допомога за редакцією проф.В.С. Тарасюка.Київ ВСВ Медицина 2015 рік. Стор. 49-92.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога