Викладач
Стоянова Л.П.
Предмет
 ВМП та медицина надзвичайних ситуацій
Група
4 – А с/с        
Дата
Згідно розкладу 31.03.2020
Тема № 5 Практика.
Тема:Гігієна харчування військ.Протиепідемічний захист на етапах медевакуації. Санепід розвідка.
СХЕМА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

4-А с/с Практичне заняття
Тема:Гігієна харчування війсь.Протиепідемычний захист на етапах медевакуації. Санепід розвідка.
Актуальність:овочі і хліб споживай, здоров я доброго наживай. Правильно організоване і повноцінне харчування військовослужбовів сприяє збереженню здоров я особового складу. Підвищує його витривалість і забезпечує високу боєздатність. Військовослужбовці одердують збалансовані за хімічним складом продовольчі пайки. У раціон включають набір продуктів. Що відповідають фізіологічним потребам організму і мають відповідні смакові якості. Залежно від характеру діяльності особового складу добовий раціон можна змінювати. Доцільно розподіляти його таким чином: сніданок 30-35 % загальної добової маси, обід 40-45 %, вечеря 20-30 %.Загальна енергетична цінність солдатського пайка складає 4154 ккал-17375 кДж.
Питання для самопідготовки:
1.Основні принципи раціонального харчування.
2. Санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання солдатської кухні. Приготування, зберігання, транспортування їжі.
3.Особливості організації та водопостачання в польових умовах. Розвідка, добування та очищення води в польових умовах.
4.Заходи з профілактики харчових отруєнь особового складу.
5.Вимоги до якості питної води:органолептичні…….,епідеміологічні…… і санітарно-хімічні.
6.Добовий солдатський пайок(вимоги).
7.Санітарно-епідеміологічна розвідка:завдання, обсяг та об єкт обстеження.
Розв `язати задачі
1.Добовий раціон військовослужбовців,які розбирають завали будівель після землетрусу складається з білків 100 грам в тому числі тваринних 30 грам, жирів 90 грам, вуглеводів 380 грам. Розрахуйте чи достатній такий раціон, якщо енерговитрати становлять 4500 ккал (врахуйте, що 10% їжі не засвоюється).
2.Рота з 350 солдатів на рятувальних роботах під час сніданку споживали варену яловичину (загиблої під час землетрусу коровою), перлову кашу, хліб, чай. В обід суп із концентратів, котлети з яловичини з тієїж самої корови, кашу. Хліб, компот.Через 2-4 години після обіду у 40 солдат з явились симптоми отруєння нудота, пронос ,біль в животі, температура 38 градусів за Цельсієм. У 10 осіб-легке нездужання.Смертельних випадків не було.
1.Складіть план санітарно-гігієнічних та противо-епідемічних заходів на пункті харчування.
2.Проведіть відбір проб продуктів харчування.
 3.Приготуйте дезінфікуючий  розчин для дезінфекції.
 4.Заходи з профілактики харчового отруєння.
Проведення санітарно-епідеміологічної розвідки осередку бактеріологічного ураження. Індикація бактеріологічних засобів: неспецифічна, специфічна. Оволодіти методикою опитування населення та визначення сан-епід. стану жилого фонду і джерела водопостачання.

Методика відбору проб готової їжі для лабораторного аналізу
Відбирати зразки готових страв для дослідження слід під час їх роздачі людям, тобто перед прийомом їжі. Для більш досконального визначення середньої маси порцій, що відпускаються, зважують 10-15 порцій, які підготовлені для роздачі. Потім у посуд лабораторії санітарно-епідеміологічної станції для аналізу відбирають одну із порцій, що були зважені.
При цьому необхідно записати точну назву продуктів, необхідних за меню розкладкою для приготування конкретної страви. На пробу, що взята для аналізу, складається акт відбору проби, в якому вказуються: час відбору проби, назва установи, де вона взята; меню-розкладка страв і вихід готової страви; хто проводив відбір; вигляд упаковки; ким опечатана проба і хто з відповідальних осіб від установи громадського харчування була присутня при цьому (шеф-повар, завідувач виробництвом, директор їдальні). Акт є супроводжуючим документом для лабораторії і підписується особою, яка відбирає пробу та калькулятором виробництва. В акті вказується лабораторія, в яку направляється лабораторія проба на дослідження та мета дослідження, що буде проведене.

ВІДБІР ПРОБИ ВОДИ НА МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ
Відбір проби води на мікробіологічний аналіз
Гігієнічна оцінка якості та безпечності питної води проводиться за санітарно-хімічними показниками (органолептичні, фізико-хімічні та санітарно-токсикологічні) та показниками епідемічної безпеки (мікробіологічні , паразитологічні).
Наша випробувална лабораторія проводить дослідження за перерахованими показниками, в тому числі і мікробіологічний аналіз води.
Забір води на мікробіологічні дослідження відрізняється від забору проби на хімічний аналіз. Щоб результати були об'єктивними, потрібно слідувати таким правилам:
  • Знадобиться стерильна ємкість об'ємом 0,5л, це може бути скляна пляшка з ватно-марлевим корком, оберненим зверху паперовим ковпаком. Щоб не змочити ватно-марлевий корок, пляшку заповнюють приміром на три чверті з тим, щоб під корком залишилося 5-6 см повітряного простору . Її можна взяти в лабораторії, куди потім буде доставлена проба - це оптимальний варіант. Також можна простерилізувати посуд самостійно: прогріти протягом 5-15 хвилин в киплячій воді, під паром або в духовці (температура повинна бути не менше 1800 С). Стерильний посуд для аналізу води можна придбати також в спеціалізованих торгових закладах;
  • Пробу води з водопровідного крану чи обладнаного каптажу відбирають після попереднього обпалення вихідного отвору крана чи каптажу спиртовим факелом, пропускають воду не менше 15 хвилин, щоб зійшла вся вода, застояна в трубах. Тільки після цього її наливають у стерильну ємність і герметично закривають кришкою;
  • Якщо вам необхідно провести мікробіологічний аналіз води зі свердловини, то для цього необхідно: попередньо також провести бактеріологічну обробку свердловини розчином дезінфікуючого засобу протягом 12 годин, і подальшою відкачкою води, протягом 2 діб. Тільки після такої обробки ми можемо брати воду на аналіз.
Увага! Не торкайтеся внутрішньою стороною кришки тари до горловини посудини!
Після того як була відібрана проба її необхідно доставити в лабораторію на протязі 2 годин, при неможливості доставити зразок відразу її можна 2-4 годин зберігати в холодильнику. Якщо ви не змогли відібрати воду правильно, і для вас може здаватися такий процес занадто складним і незрозумілим, наші лаборанти з радістю вам допоможуть, виїдуть на місце і відберуть зразки самостійно, без будь-яких на те ваших зусиль.
Звертайтеся в нашу випробувальну лабораторію, ми проведемо всі дослідження кваліфіковано і об׳єктивно!



Література:
1.П.І.Сидоренко Військово-медична підготовка. Підручник Київ- Медицина 2008 рік.Стор. 317-388.
2.Т.М.Гут Практикум з військово-медичної підготовки.Київ Здоров я 2001 рік. Стор. 70-90.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога